Fotoboek over zand, leegte en stilte in zuidwest Libië.

Begin januari 2010 trokken Jerome Blösser en Roelant Meijer als expeditieleiders met een karavaan door het zand van Murzuq in Libië, midden in de Sahara. De expeditie over een afstand van meer dan 250 kilometer door het meest ondoordringbare deel van de woestijn duurde ruim twee weken.

De karavaan bestond uit 24 kamelen en 19 personen: wij twee (de expeditieleiders), 4 Toeareg, 1 bewapende politieman uit Tripoli en 12 ervaren reizigers. Slechts drie keer eerder werd een vergelijkbare poging gedaan.

Wij wilden de Erg Murzuq doorkruisen, een gebied waar geen goede stafkaarten van bestaan. Met behulp van satellietfoto’s van Google Earth hadden we van te voren drie GPS-punten vastgesteld. De uiteindelijke route die we volgden werd bepaald door de hoogte van de zandduinen en de vraag welke hellingen door de kamelen te beklimmen waren.

Het gebied van Erg Murzuq bestaat alleen maar uit zand. Het is een doolhof van stervormige zandduinen van soms wel 300 meter hoog; een zandzee zonder waterbronnen of andere levenstekens.

Behalve een fotoboek met beknopte weergave van de expeditie, is Saharazand een ode aan het reizen te voet: het genot slechts onderweg te zijn, de tijd te vergeten en iedere dag een nieuwe horizon te zien opdoemen.

Maar bovenal is het een lofzang op de schoonheid van de woestijn zelf, die onbegrensde leegte met haar steeds wisselende uitzichten in de verte.

Nu ook verkrijgbaar bij:
Museum van Volkenkunde in Leiden
Tropeninstituut, Amsterdam
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam